Srečanje pritrkovalcev za Gorenjsko-Nova Oselica-15.4.2018

pripravil: Tomaž, referent pritrkovalcev 
V Novi Oselici začetek letošnjih pokrajinskih pritrkovalskih srečanj
Pritrkovalski krožek slovenskih bogoslovcev je v nedeljo, 15.4.2018, pripravil prvo pokrajinsko srečanje za Gorenjsko v letošnjem letu, ki je potekalo v župnijski cerkvi sv. Janeza Nepomuka. V zvoniku s štirimi bronastimi zvonovi so pritrkovalci, po litanijah in uvodnem programu, izvajali leteče in stoječe melodije s pomočjo kembljev, ki so jih pred srečanjem ustrezno navezali oz. pritrdili dodatne ročaje za lažje pritrkovanje. Duhovnik Janez Cerar CM je vse udeležence pozdravil in zaželel lepo pritrkavanje v zvoniku. V nadaljevanju je svoje razmišljanje podal novi referent pritrkovalcev Tomaž Polanec, ki je v svojih besedah poudaril, da moramo biti pritrkovalci zazrti naprej, kljub pomanjkljivostim naj z veseljem in ljubečo predanostjo opravljamo poslanstvo pritrkavanja po župnijah, pa tudi drugje, na tovrstnih srečanjih, kjer nas druži pesem ubranih zvonov. Predsednik krožka Tilen Oberwalder Zupanc pa nam je predstavil potek pritrkovanja v zvoniku in vrstni red skupin, da bi nastopi potekali usklajeno. Pri organizaciji sta sodelovala tudi člana ožjega odbora pritrkovalcev (OOPKSB) Blaž Kramarič in Nejc Štucin, slednji je pritrkovalcem predstavil zgoščenko, na kateri je zbral posnetke pritrkovanja s posameznih srečanj, naročite jo lahko na tel: 031285366.

Pritrkovalske skupine pokazale znanje pritrkovanja v različnih melodijah
Vsaka pritrkovalska skupina je imela določen vrstni red nastopa v zvoniku, tako so se zvrstile pri igranju naslednje skupine:

POLHOV GRADEC
NOVAKI
LJ-KAŠELJ-ZALOG
ŠMARTNO V ROŽNI DOLINI
LJ-ČRNUČE
SREDNJA VAS V BOHINJU
TRŽIČ
NOVA OSELICA
PREDOSLJE

IZBRANE SKUPINE ZA VSESLOVENSKO SREČANJE: 
NOVA OSELICA
SREDNJA VAS V BOHINJU
NOVAKI

Iz zvonika se je tako razlegala pesem zvonov, predstavljene so bile tako "leteče in stoječe" melodije, ki so jih pritrkovalci izvabljali iz treh večjih bronastih zvonov postavljenih v vrsti, pa tudi iz najmanjšega, ki je nameščen višje na konstrukciji. Njegov kembelj je bil privezan tako, da je bilo s pomočjo verige omogočeno igranje. Vsaka skupina je imela na voljo 5 minut, v tem času je lahko odigrala več različnih melodij, številčne skupine pa so v tem času nastopale tudi z menjavanjem pritrkovalcev po zvonovih. Pritrkovanje je bilo tako dinamično, raznolikost melodij je bila velika, lahko rečemo, da so pritrkovalci pokazali ubrano igranje, to pa potrjuje, da se po župnijah redno in zavzeto pristopa k izvajanju tega poslanstva. Vse skupaj, ki se trudimo za ohranjanje pritrkovanja, nas takšno stanje opogumlja in daje nove izzive, predvsem tudi zato, ker smo na srečanju spoznali tako mlade in starejše pritrkovalce, ki jim volje in poguma ne zmanjka. Nasprotno, v glasbi zvonov vidimo svojo poklicanost, ki pa je včasih lahko zelo raznolika, saj daje ogromno možnosti in priložnosti, da vedno znova spoznamo kaj novega.


V zvoniku eden najstarejših pritrkovalcev na Slovenskem
Župnija Nova Oselica pa je zagotovo izjemna po tem, da ima pritrkovalca, ki bo v naslednjem tednu dopolnil 88 let in lahko rečemo, da je eden najstarejših pritrkovalcev, ki še gre v zvonik potrkavat. Gospod Anton More je pri sedemnajstih letih spoznal in se začel zanimati za pritrkovanje. " V vseh teh letih nisem potrkaval samo takrat, ko sem šel v vojsko za dve leti in takrat, ko sem odšel v službo za tri leta na Jesenice, v železarno. Drugače pa sem redno potrkaval, okoli nisem hodil, razen enkrat sem šel v Crngrob, kjer so čudoviti zvonovi", je dejal v pogovoru. Kot ministrant v župniji je pogosto od starejših pritrkovalcev poslušal pesem zvonov za praznike in druge slovesnosti, to ga je tako navdušilo, da se je tudi sam podal v zvonik in se tako naučil pritrkovanja, ki nam ga je na tem srečanju pokazal, ko sta skupaj z bratom Milanom zaigrala na zvonove. Zagotovo je pritrkovalec Anton vsem nam za zgled v vztrajnosti, kar 71 let je 
izvrševal poslanstvo potrkavanja v Novi Oselici!

 

Srečanje pritrkovalcev je tudi priložnost druženja
Po nastopih v zvoniku se je srečanje nadaljevalo v prostorih, kjer so vse pritrkovalce pogostili z odlično hrano. V prijetnem klepetu smo se zadržali še nekaj časa, proti koncu pa je sledila še podelitev priznanj, ki so ga prejele vse nastopajoče skupine. Referent Tomaž, predsednik Tilen in domači duhovnik Janez so v svojih besedah namenili zahvalo, najprej Bogu, ki nas je poklical v to lepo poslanstvo, pritrkovalcem, ki ohranjajo tradicijo pritrkovanja in svoj čas namenijo tudi povezovanju in aktivnostim PKSB, župniji Nova Oselica, ki je bila pripravljena prevzeti organizacijo srečanja. S tem smo zaključili naše prvo srečanje, ki je potekalo v prijetnem vzdušju, v takšnem, kot je bila tudi pesem zvonov, radostna in razlegajoča se na vse strani. 

PRIZNANJE:

PREDSTAVITEV ZVONOV:
1. zvon:  1771 kg - cis' - Albert Samassa - 1879, št. 910
2. zvon:  1036 kg - e' - Rudolf Perner, 1993
3. zvon:   693 kg - fis' - Livarna Št Vid nad Ljubljano, 1930
4. zvon:   389 kg - a' - Livarna Št. Vid nad Ljubljano, 1930