ZANIMIVOSTI IZ NAŠIH ŽUPNIJ

 O zanimivosti nam poročajo pritrkovalci iz Smlednika, doživeto na njihovem pritrkovalskem potepanju v župniji Stari trg pri Slovenj Gradcu oz. v zvoniku v Grajski vasi:

Tam smo Smleški pritrkovalci letos pritrkavali pred enim pevskim koncertom. Smo pa poleg že prej povedanega, da imajo največji zvon v Sloveniji, le tega tudi premerili. Zvon ima dejansko premer v krilu dobrih 239 cm in je po tem podatku res največji v naši domovini. Zvon v Polju pri Ljubljani meri nekaj čez 238 cm, tehta pa 5825 kg. Domačini pravijo, da tehta 5700 kg, kar pomeni, da je pa 125 kg lažji od zvona v Polju.

So bili pa domačini zelo navdušeni nad pritrkavanjem in bi bili zelo veseli, če bi se v naslednjem letu (2019), tam organiziralo srečanje pritrkovalcev. Lahko tudi vseslovensko srečanje. To sicer ne vem, ker so v zvoniku le trije železni zvonovi. Vas leži nekoliko v hribu, od spodnje cerkve je do tam peš nekaj minut, lahko pa se pride z avtom tudi do cerkve. Njihov cerkovnik je sam dolgo časa pritrkaval, potem pa je doživel rahlo kap in ne sme več v višino. Njegov sin tudi nekoliko še razume pritrkavanje, vendar se sedaj tam nič ne pritrkava.

Zvonove tako privežejo, da so kemblji čisto blizu zvona, tako, da je kar lahko pritrkavati. Kemblji so še klasični, malo težje pa bi bilo verjetno, če bi katera skupina želela pritrkavati leteče viže, ker bi bilo treba veliki zvon zopet pripraviti za zvonjenje. Zvonovi v zvoniku so postavljeni tako, da veliki visi v sredini, druga dva pa sta levo in desno od njega. Je pa za vsakega navdušenega pritrkovalca res zanimivo to gmoto videti od blizu. Okolica cerkve je lepo ograjena, je zelo primerna za poslušanje nastopajočih in tudi za kakšno postrežbo. Jaz ti pišem zato, ker sem se s ključarjem pogovarjal malo o naših srečanjih in oni so to takoj na naslednji seji ŽPS to informacijo obravnavali in močno podprli. Upajo, da bi mogoče s tem se zopet kdo našel, ki bi ga navdušila ta glasba. Naše pritrkavanje se je slišalo po celem Slovenj Gradcu, trije domačini iz okolice, ki niso vedeli, kaj se dogaja so se celo pripeljali do cerkve in prišli v zvonik pogledati kako to delamo Gorenjci. Če mi lahko odgovoriš, ali je možno to srečanje in če bi vaša ekipa lahko potrdila tudi datum srečanja, ker bi ga župnik rad vpisal v celoletni program dogajanj.

Kar pa se bo dogovarjalo v naprej, pa ti bom dal kontaktne številke, da ne bo šlo vse preko mene, pač pa preko ključarja in seveda župnika. Tam imajo tako organizirano, da župnika iz Podgorja in Slovenj Gradca živita v skupnem župnišču in tako ceneje upravljata 2 župniji.

Lep pritrkovalski pozdrav!

Za smledniške pritrkovalce
Franc Bonča