Pet bronastih zvonov odzvanjalo na srečanju pritrkovalcev v župniji Dobrepolje-Videm, 9.6.2019

pripravil: Blaž Kramarič, član OOPKSB


Pisal se je 09.06. A.D. 2019, dan, ko je Vesoljna Cerkev obhajala slovesni praznik Binkošti, dan, ko so apostoli prejeli, nam znano kot zakrament svete birme. ''Sveti Duh je prišel nad njih in jim dal govoriti v tujih jezikih, vsi so bili napolnjeni s Svetim Duhom'', nam poroča Pismo. Ne dvomim, da je po dokaj velikem delu Slovenije prepevala tudi pesem naših posvečenih glasbenih inštrumentov – zvonov, v različnih melodijah smo prepevali, kot so apostoli govorili v ''tujih jezikih, kakor jim je Duh dajal izgovarjati''.

Sam sem s sopritrkovalcem dopoldne na gorenjskem pritrkaval v dveh župnijah, kjer so te pesmi zelo veseli. Dopoldne je kar prehitro minilo in že je klicala dolga pot iz skrajnega severa Gorenjske proti župniji Videm - Dobrepolje, kjer smo kot zadnji praznični dan velikonočnega časa tudi doživeli zadnje pokrajinsko/ škofijsko srečanje v letošnjem letu. Videm – Dobrepolje krasi velika cerkev posvečena Svetemu Križu, z visokim zvonikom in s štirimi novimi, mogočnimi zvonovi, ki so bili predani v svojo službo v lanskem letu, katerim dela družbo precej starejši in tudi precej manjši brat - navček. Kar risali so se mi med potjo lepi spomini na lansko leto, ko smo se odpravili v livarno Rudolf Perner v Passau, kjer so se ti štirje večji zvonovi ''rodili''. Neprecenljiv pogled in občutek tega privilegija, ko pred sabo zagledaš največji novo ulit zvon v svojem življenju, skupno skoraj 6000 kg novega brona, zvonove, ki bodo kmalu prepevali žalost in veselje vsemu stvarstvu. In še toliko bolj neprecenljiv nasmešek, ko smo prvič udarili po zvonovih in zaslišali to mogočnost novega, uglašenega brona. No, da ne bomo jadrali preveč v preteklost, ta lep, sončen binkoštni dan nas je zbral, da še za južni del ljubljanske nadškofije opravimo zadnje srečanje pred vseslovenskim srečanjem. Že pred začetkom srečanja smo lahko malce odpravili tremo s testnim pritrkavanjem predno je šlo zares, zahvaljujoč domačinom, ki so zgledno uredili zvonik za pritrkavanje. Ob treh smo se zbrali v cerkvi, po kratkem nagovoru, ki ga nam je namenil domači župnik, smo nadaljevali z litanijami Svetega duha. Potem je sledila še predstavitev krožka in njegove reorganizacije s strani ožjega odbora za pritrkavanje. Že vsi smo nestrpno čakali, da poprimemo za kemblje in pokažemo svoje znanje. Vse skupine smo pokazale svoje znanje v svojih 5-ih minutah slave, na koncu pa je nastopila še domača ekipa. Zvonik smo hitro pospravili in pohiteli pred cerkev, kjer nas je čakala še krajša predstavitev teh zvonov s strani Dominika Malovrha. Seveda pa ni srečanja brez slovesne podelitve priznanj in razglasitve ekip, ki bodo šle naprej na vseslovensko srečanje, letos v župnijo Sveti Benedikt v Slovenskih goricah, kjer tudi krasijo svojo okolico trije novi zvonovi iz livarne Rudolf Perner Passau in še en starejši. Sledilo je tudi zelo težko pričakovano okrepčilo, oz. malica, kot ''so rekli gospod župnik'' na začetku v cerkvi in druženje, dokler nas je držala volja. No, predno smo se razšli, smo še poslušali eno manjše presenečenje - priložnost slišati ubrano zvonjenje vseh petih zvonov. Bogu hvala za lepo udeležbo, za lepo vreme, za lepe zvonove, za lepo pritrkavanje, za lep sprejem. Na splošno zelo uspešen dan.

Pritrkavanje je dar, talent, ki nam ga daje On, ki je vsemogočen. Bodimo Mu hvaležni in ne dovolimo, da bi nas karkoli pri tem oviralo. Naj pesem pritrkavanja vekomaj odmeva po naši domovini. Redno pritrkavanje je Njemu dodana slava na naš poseben, slovenski način. ''Naše hvalnice ti ničesar ne dodajo, pomagajo pa nam na poti k Tebi...'', saj pritrkavamo na posvečen glasbeni inštrument, maziljen s svetim oljem. Bodimo enaki apostolom, ki so na binkoštni praznik prejeli različne darove od istega Duha. Ta prejeti dar sprejmimo v polnosti in ga negujmo, kolikor bo v naših močeh, da bo ubrana pesem vsem prepevala na srce. Naj vam te dobre volje, od Duha prejete, nikoli ne zmanjka.

In ne pozabimo: kdor moli, moli. Kdor poje, dvakrat moli. Kdor pritrkava, trikrat poje.

Naj bo blagoslovljeno!
 

NASTOPAJOČE SKUPINE:
POLHOV GRADEC
ŠENČUR
LJ-FUŽINE
LJ-ČRNUČE
LJ-VIČ
ŠMARTNO PRI LITIJI
VINTARJEVEC
VRHNIKA
LJUBLJANA-KAŠELJ/ZALOG
BRDO PRI LUKOVICI
ŠKOFLJICA
ŠENTVID PRI STIČNI
DOBREPOLJE-VIDEM
ŽALNA
PRESERJE

IZBRANE SKUPINE:
ŽALNA
ŠKOFLJICA
ŠENTVID PRI STIČNI
DOBREPOLJE-VIDEM

PRIZNANJE:


PREDSTAVITEV ZVONOV:

ŽUPNIJA: POVIŠANJE SV. KRIŽA, DOBREPOLJE-VIDEM
ŠT. ZVONOV: pet bronastih
 

1. zvon: Rudolf Perner, Passau, ulit leta 2018, masa 2970 kg, ton H0, posvečen sv. Križu

2. zvon: Rudolf Perner, Passau, ulit leta 2018, masa 1545 kg, ton Dis1, posvečen Mariji Kraljici rožnega venca

3. zvon: Rudolf Perner, Passau, ulit leta 2018, masa 885 kg, ton Fis1, posvečen bl. Alojziju Grozdetu

4. zvon: Rudolf Perner, Passau, ulit leta 2018, masa 600 kg, ton Gis1, posvečen sv. Tereziji Deteta Jezusa

5. zvon: Jožef Samassa, ulit leta 1738, masa 290 kg, ton h1, navček


UGLASITEV ZVONOV: večji štirje (1-2-3-4) v napevu Salve Regina, manjši štirje (2-3-4-5) v parsifal motivu
POSTAVITEV ZVONOV: najmanjši in največji spodaj (1-5), nad njima 4-3-2


DRUGE ZNAČILNOSTI:
krone zvonov s šestimi korenikami, kemblji so pregibni, pritrkovanje je dobro, zvonik urejen; večje štiri zvonove je 25.11.2018 posvetil ljubljanski nadškof in metropolit msgr. Stanislav Zore