VSESLOVENSKO SREČANJE PRITRKOVALCEV-SMLEDNIK-16.9.1990

pripravil: Franc Bonča, pritrkovalec župnije Smlednik


Sedmo leto delovanja pritrkovalskega krožka je minilo in Smlednik je bil v nedeljo 16.09.1990 sedmi kraj, kjer so pritrkovalci pokazali svoje sposobnosti v izvabljanju melodij iz zvonov. 34. številka lista »Družine«, nas je še enkrat opomnila na ta dogodek, čeprav je bil kraj srečanja določen že na spomladanski Okrogli mizi o pritrkavanju na Teološki fakulteti v Ljubljani.

Vsakdo, ki se je podal na to srečanje, ni imel težav najti kraja, saj so bili z vseh dostopnih strani postavljeni lepo izdelani smerokazi za to srečanje. Duhovni del se je pričel ob 14:30 s petimi litanijami Srca Jezusovega, ki so jih spremljali domači pevci, le ti pa so s pesmijo Sv. Urh ti naš patron (Smleški), tudi naredili uvod v sam začetek nastopa skupin. Le teh je nastopilo 17 in sicer, s pripombo, da so štiri nove skupine Vipava, Vrhnika-Ligojna, Višnja gora in Sveti Miklavž nadomestile že na spomladanskih pokrajinskih srečanjih določene skupine za vseslovensko srečanje.

Za vso tehnično organizacijo so poskrbeli domači pritrkovalci, tako, kot so ob prevzemu tudi obljubili. Tu je treba povedati, da so žrtvovali ogromno prostega časa, saj so temeljito očistili zvonove, celoten dostop do zvonov, poskrbeli za vse varnostne ograje, zato je bilo med samim srečanjem dovoljeno vsem poslušalcem, da so si menjaje se, ogledali nastop skupin v zvoniku.

Pred cerkvijo je bilo moč kupiti manjše spominske zvonove in pa tudi take do 5 kg teže, za učenje zvonjenja in pritrkavanja. V cerkvi sta bili na ogled in pa preizkus postavljeni dve garnituri miniaturnih zvonov, ki so namenjeni za učenje zvonjenja in pritrkavanja. Predvsem najmlajši so le-te dobro izkoristili.

Po nastopu vseh skupin, so predstavniki dobili v spomin po en manjši zvon, ki je bil opremljen z natisnjeno brošuro s podatki o zvonovih župnije gostiteljice. Vsi nastopajoči so dobili še brošure o zgodovini župnije in pa razglednice in turistične podatke kraja, ter zgodovino kraja, kar sta prispevala domače TD in KUD Smlednik.

Po končanem skupinskem fotografiranju je domači župnik Lojze Lamovšek povabil vse nastopajoče na zasluženo malico, ki so jo v ta namen priskrbeli župljani. Postrežbo, že med samim pritrkavanjem vsem poslušalcem in pozneje v župnišču so opravili udeleženci mladinske skupine.

Še nekaj o poslušalcih. Dober glas seže v deveto vas, posebno pa še glas zvona, zato ni mogoče določiti njih število. Omeniti je potrebno, da je bila ena skupina poslušalcev tudi iz Zagreba. Verjetno bi bilo dobro, če bi na taka srečanja opozorili predvsem mlade tisti župniki, ki v svojih farah nimajo pritrkovalcev. Tod je bilo mogoče videti, da pritrkavajo stari in mladi in da so tudi nekatera mlada dekleta (ne samo fantje) zelo spretna pri izvabljanju melodij iz zvonov. Seveda je tudi res, da povsod ni tako priročno kot je bilo tu. Še posebno pri načrtovanju novih zvonikov in pri obnavljanju starih, na to pozabljajo arhitekti, ki skoraj ne znajo narisati zvonika, da bi v njem uporabljali zvonove, tako kot si želijo pritrkovalci.

Če bodo zvoniki dobro zavarovani in ne vedno zaklenjeni, bodo vanje hodili novi ljubitelji te zvrsti glasbe in tako lahko pričakujemo čas, ko bodo za večje praznike po vseh slovenskih cerkvah pritrkavali kot nekoč.