SREČANJE PRITRKOVALCEV ZA ŠTAJERSKO-GORNJI GRAD-20.5.2018

pripravil: Tomaž, referent pritrkovalcevV Gornjem Gradu odzvanjala bronasta pesem na binkoštno nedeljo
V mesecu maju v večini potekajo po Sloveniji pokrajinska pritrkovalska srečanja, ki jih organizira pritrkovalski krožek v sodelovanju z župnijo, v kateri se odvija posamezno srečanje. Tokrat smo se pritrkovalci zbrali na Štajerskem, v lepem sončnem dnevu, 20.5.2018, na binkoštno nedeljo. V zvoniku katedrale sv. Mohorja in Fortunata v Gornjem Gradu je tako odzvanjala mogočna pesem štirih bronastih zvonov, ki so bili posvečeni v letu 2017. Nekdanjo sostolnico, danes pa mogočno katedralo, ki je tudi največja cerkev po prostornini na Slovenskem, je dal postaviti ljubljanski knezoškof Ernest Amadej Attems v letih 1752 do 1759, posvetil pa jo je njegov naslednik knezoškof Leopold Jožef Hanibal Petazzi leta 1761. Ljubljanski škofje so do leta 1783  v Gornjem Gradu imeli letno rezidenco ljubljanske škofije, ki jo je leta 1461 ustanovil cesar Friderik III.

Pesem zvonov ustvarjali pritrkovalci iz vseh koncev Slovenije
Srečanje smo začeli v cerkvi z litanijami pred Najsvetejšim, ki jih je vodil domači župnik g. Ivan Šumljak. V nadaljevanju je pozdravil vse navzoče pritrkovalce, na kratko predstavil zgodovino katedrale in božji grob, ki je sestavljen iz poslikanih kulis, delo italijanskih slikarjev Fantonija in Brolla iz leta 1863. Svoje besede pritrkovalcem pa je namenil tudi župan Gornjega Grada g. Stanko Ogradi. Vse navzoče pa sta pozdravila tudi referent pritrkovalcev Tomaž Polanec, ki se je v svojem razmišljanju navezal na pomen binkoštnega praznika, ter vsem zaželel, da bi izvabljene melodije iz zvonika bogatile našega duha in bi tako še bolje čutili povezanost do pritrkovanja, predsednik Tilen Oberwalder Zupanc pa je razložil pravila, da bi nastopi posameznih skupin v zvoniku potekali nemoteno. Srečanja sta se udeležila tudi člana ožjega odbora s svojima skupinama  Nejc Štucin in Tomaž Bric. Sledilo je še skupinsko slikanje, nato pa smo se zbrali zunaj na trgu pred cerkvijo, kjer se je nadaljeval program s pritrkovanjem na zvonovih.
Prisluhnili smo "stoječim, kot tudi letečim" melodijam, ki so nastajale v različnih melodičnih vzorcih, na štirih bronastih zvonovih, ki pojejo v mol-dur napevu. Skupine so se v zvoniku zvrstile v naslednjem redu:

ŠMIHEL NAD MOZIRJEM (mlajši)
ŠMIHEL NAD MOZIRJEM (starejši)
STOPIČE
ČRNIČE
MENGEŠ
LJ-KAŠELJ/ZALOG
VELENJE-SV.MARTIN
ŠENČUR
ŠMARTNO V ROŽNI DOLINI
LJ-ČRNUČE
LJ-ŠENTVID


IZBRANE SKUPINE ZA VSESLOVENSKO SREČANJE: 
ŠMIHEL NAD MOZIRJEM
VELENJE-SV. MARTIN
ŠENČURPritrkovalci so imeli na voljo pet minut časa, v katerem so pokazali vso spretnost igranja, predstavili so se tako lahko z eno melodijo oz. večina skupin je igrala več ubranih melodij, ki so si sledile v zaporedju. Kemblji so tako udarjali ob rob zvona, ter tako ustvarjali čudovito bronasto pesem, ki se je razlegala z lin visokega zvonika na vse strani, med hiše, pa tudi pod obronke in med posamezne višje ležeče kmetije, ki so v teh krajih še močno prisotne.

Podelitev priznanj vsem nastopajočim skupinam
Z nastopom zadnje skupine se je zaključilo igranje na zvonovih, sledilo je druženje ob hrani in pijači. Pritrkovalci smo se zbrali v župnijskih prostorih, ter tako v pogovoru nadaljevali srečanje, ki je doseglo vrhunec s podelitvijo priznanj vsem sodelujočim skupinam. Lahko rečemo, da so vse pokazale svoje znanje igranja, ki je bilo na kakovostni ravni, k temu pa so zagotovo pripomogli tudi čudoviti zvonovi. Referent, predsednik PKSB in domači župnik so čestitali vsem predstavnikom posameznih skupin in se jim zahvalili za ves trud, ki ga namenjajo pritrkavanju, v dar pa so prejeli priznanje, ki bo dodatno obogatilo zbirko kot spomin na čudovito srečanje. Župnik g. Ivan Šumljak je ob koncu povabil vse pritrkovalce in poslušalce na trg pred cerkvijo in vklopil zvonjenje, da so zvonovi še enkrat ponesli to čudovito sporočilnost "bronaste pesmi". 

Vsem gre zahvala za vsak trud, ki je bil vložen v ta dogodek in verjamemo, da smo vsi skupaj polepšali praznično nedeljo, ter tako pokazali, da v naših srcih ljubezen do pritrkovanja živi in je kot odraz žive vere, takšne kot jo mora imeti v sebi pravi "binkoštni" kristjan. 

 

PRIZNANJE:


 

PREDSTAVITEV ZVONOV:

ŽUPNIJA: SV. MOHOR IN FORTUNAT, GORNJI GRAD
ŠT. ZVONOV: štirje bronasti

1. zvon: Albert Bachert , masa 2428 kg, ton H0, posvečen sv. Mohorju in Fortunatu, ulit leta 2017

2. zvon: Albert Bachert , masa 1380 kg, ton D1, posvečen sv. Florjanu, ulit leta 2017

3. zvon: Albert Bachert , masa 686 kg, ton Fis1, posvečen sv. Lenartu, ulit leta 2017

4. zvon: Albert Bachert , masa 432 kg, ton A1, posvečen sv. Mariji Magdaleni, ulit leta 2017

UGLASITEV ZVONOV: mol-dur napev
POSTAVITEV ZVONOV: zvonovi postavljeni v vrsti: 1-2-3-4

DRUGE ZNAČILNOSTI:
zvonovi imajo krone s šestimi korenikami, kemblji so pregibni, pritrkovanje je odlično, večja dva kemblja je dobro navezati, zvonik je urejen; zvonove je 9.7.2017 posvetil celjski škof msgr. dr. Stanislav Lipovšek