SREČANJE PRITRKOVALCEV ZA PRIMORSKO-SLAP PRI VIPAVI-6.5.2018

pripravil: Tomaž, referent pritrkovalcev V Vipavski dolini potekalo srečanje pritrkovalcev za Primorsko pokrajino
V neposredni bližini Vipave leži kraj Slap, ki je obdan s številnimi vinogradi, ki so v tem času skrbno obdelani in tako s svojo rastjo vnašajo lepoto krajini. V središču te "vinorodne oaze" pa stoji cerkev sv. Matije, ki je v nedeljo, 6.5.2018, gostila pritrkovalce z vseh koncev Slovenije, največ pa ravno s Primorske, saj je pritrkovalski krožek slovenskih bogoslovcev v sodelovanju z domačimi pritrkovalci organiziral za to pokrajino letošnje srečanje, ki je doseglo vrhunec dogajanja z nastopi posameznih skupin v zvoniku na treh bronastih zvonovih.

Po novi ureditvi škofije Koper je tako župnija Slap postala podružnična cerkev in je sedaj uvrščena v župnijo Vipava, ki jo vodi župnik Alojz Furlan. Srečanje smo začeli z litanijami in z blagoslovom z Najsvetejšim. V uvodnih besedah je župnik pozdravil vse pritrkovalce, pa tudi ljubitelje pesmi zvonov, predstavil nam je cerkev, še posebno so v njej zanimive freske v ladji in prezbiteriju, ki jih je naslikal slikar Tone Kralj. Svoje razmišljanje je podal tudi referent Tomaž Polanec, predsednik krožka Tilen Oberwalder Zupanc pa je predstavil potek pritrkavanja v zvoniku. Na srečanju so bili navzoči tudi člani ožjega odbora pritrkovalcev (OOPKSB): Nada Blažko, Tomaž Bric in Nejc Štucin. 

V zvoniku odmevala pesem bronastih zvonov, ki so jo izvabljali pritrkovalci iz vseh koncev Slovenije
Pred nastopi pritrkovalskih skupin so domači pritrkovalci Robert, Igor in Alojz pripravili v zvoniku tri bronaste zvonove za pritrkovanje. V krono zvona so namestili leseno palico, ki je služila za privez kemblja, ki je bil od oboda zvona oddaljen nekaj centimetrov. Na ta način se je olajšalo pritrkovanje, saj so v zvonovih nameščeni klasični kemblji, ki so spodaj podaljšani in imajo precejšnjo maso. 
Začetek je napovedala članica OOPKSB Nada Blažko, ki je vsako skupino seznanila o terminu igranja, da bi tako nastopi potekali organizirano. Vedno so bile omenjene tri skupine, prva pri zvonovih, ki izvaja melodijo, druga se na nastop pripravlja pod zvonovi, tretja pa čaka spodaj za vstop v zvonik. Vsak zaključen nastop skupine se je naznanil s tremi udarci velikega zvona. 

Znanje pritrkovanja in ubranost pesmi zvonov so tako pokazale naslednje skupine:
AJDOVŠČINA
ČRNIČE
LOKAVEC
NOVAKI
VIPAVA
VIPAVA-mlajši
SLAP
BREZOVICA PRI LJUBLJANI
LJ-KAŠELJ-ZALOG
ŠMARTNO V ROŽNI DOLINI


IZBRANE SKUPINE ZA VSESLOVENSKO SREČANJE: 
SLAP
AJDOVŠČINA
VIPAVA

Zavzetost in prispevek našega časa, ki ga dajemo v pritrkovanje, nas povezuje
Nastopi posameznih skupin so tako vključevali v glavnem stoječe melodije, nekaj je bilo tudi letečih. Večina pa je bila prežeta z izraznostjo lepote same izvedbe pritrkovalske viže. To govori o izkušenosti pritrkovalcev, ki so sposobni igrati kvalitetno tudi v drugih zvonikih, ki se v marsičem razlikujejo, zato lahko rečemo, da mora biti pritrkovalec v svojem delovanju vedno odprt tudi do možnosti in spoznavnosti po nečem novem, to pa ga v svojem delovanju lahko obogati, tako v svojem doživljanju tega čudovitega poslanstva, pa tudi duhovno, ko pesem zvonov spregovori neposredno iz rok pritrkovalca in s tem nagovarja poslušalca na način kot ga prinaša izvabljena pesem. Zato moramo tudi tokrat pohvaliti trud vseh nastopajočih, njihovo zavzetost do izvajanja te čudovite glasbe, predvsem pa tudi najmanjši prispevek časa, ki ga namenimo za skupnost, za druženje, za to veliko skupino pritrkovalcev v našem prostoru. In vse to je bilo začutiti tudi na tokratnem srečanju, ki se je zaključilo s podelitvijo priznanj vsem udeležencem, ki so jo izvedli predstavniki PKSB.

Vsem, ki so se trudili, da je srečanje dobilo svojo noto in na nas pustilo odtis, se zahvaljujemo, dobremu Bogu, ki nas je poklical v to poslanstvo, domačemu župniku g. Alojzu Furlanu, ki je sprejel in omogočil nastope v zvoniku, domačim pritrkovalcem Robertu, Igorju in Alojzu, ki so nas znova, kot že leta 2006, velikodušno sprejeli in prevzeli organizacijo dogodka, vsem za pripravljeno postrežbo s hrano in pijačo, pa tudi vsem tistim, ki so našo pesem zvonov poslušali, saj je tudi tokrat napolnjevala našega duha z radostjo in veseljem, da smo Slap zapuščali obogateni za novo izkušnjo, s katero bomo živeli, danes, jutri in vselej!

PRIZNANJE:

PREDSTAVITEV ZVONOV:

ŽUPNIJA: Vipava/ podružnična cerkev sv. Matije na Slapu
ŠT. ZVONOV:  trije bronasti


1. Zvon: Izdelan 1930 v livarni COLBACHINI, masa 1048kg, ton Es, zavetnik sv. Matija

2. Zvon: Izdelan 2003 v livarni COLBACHINI, masa 610kg, ton Ges, zavetnik sv. Marija


3. Zvon: Izdelan 2004 v livarni OMCO FENIKS Žalec, masa 446kg, ton As, zavetnik sv. Florijan

 

POSTAVITEV ZVONOV: 
zvonovi postavljeni v vrsti: 2-1-3

DRUGE ZNAČILNOSTI:

zvonovi imajo krone s šestimi korenikami, kemblji so klasični, pritrkovanje je dobro in sicer s pomočjo lesenih palic, zvonik urejen