PROJEKTI

 MEDNARODNI DAN MIRU 

ZVONOVI SLOVENSKIH ŽUPNIJ PONESLI SPOROČILO MIRU MED VSE NARODE!

V petek, 21.9.2018, so se z zvonjenjem in pritrkovanjem oglasili zvonovi slovenskih župnij in se tako skupaj pridružili ostalim zvonovom po Evropi v skupnem sporočilu. Spominjamo se stoletnice konca 1. svetovne vojne, ki je v štirih letih sejala zlo, zahtevala več milijonov človeških življenj, na slovenskem ozemlju odvzela več kot 90% bronastih zvonov za potrebe vojskovanja,...

Spomin na vojno vihro nam mora biti v opomin, mir pa tako postati dragocena vrednota, ki jo bomo imeli le, če ga bomo znali ustvarjati sami s seboj in z drugimi!

Pesem zvonov je zato imela globoko sporočilnost in upam, da smo jo slišali....NAJ MIR ZAVLADA VSEMU SVETU!

Ministrstvo za kulturo RS je pred tem dogodkom pripravilo zapis: 

Ob evropskem letu kulturne dediščine 2018, ki je razglašeno na podlagi sklepa Evropskega parlamenta in Sveta, so predstavniki evropskih institucij, med njimi tudi evropski komisar za izobraževanje, kulturo, mladino in šport gospod Tibor Navracsics, podprli predlog Nemškega nacionalnega odbora za varovanje kulturne dediščine (Deutschen Nationalkomitees für Denkmalschutz; tudi nacionalni koordinator Evropskega leta kulturne dediščine v Evropi), da po vsej Evropi istočasno zazvonijo cerkveni in posvetni zvonovi in s tem pričarajo enega izmed vrhuncev evropskega leta kulturne dediščine.

Katoliška Cerkev v Sloveniji se pridružuje pobudi zvonjenja ob Svetovnem dnevu miru:
(na spletni strani katoliska-cerkev.si so zapisali sporočilo, ki ga navajamo)

V petek, 21. septembra 2018, bomo v sklopu Evropskega leta kulturne dediščine 2018 obeležili mednarodni dan miru. Ob tej priložnosti so iz Ministrstva za kulturo RS posredovali pobudo evropskih institucij, ki podpirajo predlog, da bi po vsej Evropi istočasno zazvonili vsi zvonovi. V ta namen bodo zvonovi slovenskih župnij in samostanov zvonili za 15 minut z vsemi zvonovi med 18.00 in 18.15.

Kakor so zapisali predlagatelji pobude – Evropski parlament in Evropski svet – simbolično dejanje je namenjeno obeležitvi 100-letnice konca I. svetovne vojne ter začetka 30-letne vojne leta 1618 s koncem leta 1648. Pobuda želi biti poziv vsem prebivalcem Evrope, da se grozote vojn ne bi več ponovile in da bi se zavedali, kako dragocena dobrina je mir.

Zvonjenje za kristjane predstavlja pomemben element verskega življenja, saj vabi k molitvi ali bogoslužju ter naznanja posebne dogodke; to je tudi izraz veselja, slavja in radosti. V slovenskem kulturnem okolju so zvonovi nepogrešljiv element, kar ponazarjajo številni običaji in ljudske šege, pregovori, pesmi in druga umetniška dela. Preko tisoč let cerkveni zvonovi sooblikujejo in zaznamujejo tako slovensko kot evropsko kulturno istovetnost, slovenci pa imamo do zvonov posebno spoštovanje. To kaže tudi pritrkavanje, ki iz zvonov izvablja posebne melodije in je prisotno od 16. stoletja, dokumentirano pa od 19. stoletja dalje. Da je zvonjenje spremljalo človeka že dolgo časa se pokaže tudi v tem, da so različni pesniki zelo zgodaj opisovali zvonove in jih omenjali v svojih delih.