Novi zaloški zvonovi

NOVI ZALOŠKI ZVONOVI

 1. Prva želja, da bi imeli nove zvonove, se je porodila leta 2013. Zelo smo si želeli dobiti nove klicarje in s tem zelo obogatiti prazen zvonik. Septembra istega leta je tako župnijski pastoralni svet sprejel odločitev, o zbiranj sredstev za zvonove.
 2. Po dveh letih je stvar le počasi napredovala. Septembra 2015 je naš gospod Drago Žumer tako prevzel vajeti v svoje roke in postavil odbor za zvonove. Delali smo pridno in zavzeto. Ogledali smo si več zvonikov po Ljubljani in na Dolenjskem. Tako smo nabrali kar nekaj izkušenj.
 3. Po številnih pogovorih in sestankih je padla odločitev, da zvonove vlijemo v livarni Bachert iz Karlsruheja na jugozahodu Nemčije. Stvar smo pripeljali tako daleč, da smo 8. 1. 2016 podpisali pogodbo, s katero so se začele priprave na vlivanje samih zvonov.
 4. V teku so bile že priprave za posvetitev novih zvonov, ki smo jo načrtovali za 26. junij 2016. Aprila smo se tako udeležili vlivanja zvonov in nazorno videli, kakšno Božje delo je rojevanje novih oznanjevalcev. Bili smo polni lepih občutkov, saj smo doživeli nekaj izjemnega, kar nas spremlja celo življenje.
 5. Zvonove so vlili aprila in maja. Čas je tekel neizmerno hitro in zvonove so 16. 6. 2016 slovesno pripeljali v našo župnijo.
 6. 6. 2016, na dan samostojnosti, smo imeli povorko zvonov. Pred samo povorko zvonov je bilo potrebnih kar nekaj priprav. Zvonove smo še speskali in zloščili, tako da so dobili potreben sijaj. Veliko je bilo potrebnega krašenja vozov in pletenja vencev. Z Božjo pomočjo nam je uspelo vse. Povorka preko Zaloga, Kašlja in Podgrada je bila prečudovita.
 7. Pisal se je dan 26. 6., ki je v naši župniji zapisan kot eden prečudovitih v vsej zgodovini župnije. Zvonove je posvetil sam nadškof Zore. Ob 10. uri je bil blagoslov in dvig zvonov proti višavam. Vse je potekalo brez težav. Sledila je sveta maša in po njej slavje, da nas bodo vsak dan opominjali Božji klicarji. To je bil dan, ki nas je napolnil z neko posebno energijo.
 8. Zvon je posvečen ANGELOM VARUHOM. Teža je 636 kg, poje v tonu G1, premer zvona je 102 cm.
 9. Zvon je posvečen sv. ANDREJU. Teža je 349 kg , poje v tonu B1, premer zvona je 85 cm.
 10. Zvon je posvečen ANTONU MARTINU SLOMŠKU. Teža je 242 kg , poje v tonu C2, premer zvona je 76 cm.
 11. Zvon je posvečen MARIJI KRALJICI DRUŽINE. Teža je 139 kg, poje v tonu Es 2, premer zvona je 64 cm.

 

MINIATURNI ZVONOVI

Velika želja nas vseh je bila, da bi imeli v naši župniji tudi miniaturne zvonove.  Miniaturni zvonovi so namenjeni pritrkavanju pred cerkvijo za manjše praznike med tednom, za birme in obhajila in kadar imamo posebne goste. Veliko pa pripomorejo pri samih vajah. Pojejo enako kot veliki bratje v tonu G, B, C in Es. Lahko tudi sami preizkusite majhne klicarje.

 

PRITRKOVALSKA RAZSTAVA

V okviru pritrkovalskega srečanja smo v sobi za otroke, ki se nahaja zadaj v cerkvi, pripravili manjšo razstavo o prihodu zvonov, pritrkavanju in našemu doprinosu tej bogati slovenski posebnosti. Vabljeni ste, da si razstavo med pritrkavanjem tudi ogledate.